

Op 5 oktober 2022 organiseerde Heliview Conferences & Training een workshop tijdens hun Security leadership event in Brussel over Self Sovereign Identity. De kernvraag van deze workshop: gaat het werken? Jacoba Sieders faciliteerde deze workshop en ze begon met een poll by show of hands. Haar poll, “Gaat Self Sovereign Identity (SSI) werken?” kreeg maar net meer dan 60% van de aanwezige handen. Met andere woorden, net iets meer dan 60% van de deelnemers aan de workshop geloven in SSI. Richting het eind van de workshop herhaalde ze de poll en was het resultaat nog iets minder en waren de aanwezigen dus minder optimistisch. Daar moet wel bij gezegd worden, een iemand die sceptisch begon was aan het eind van de sessie overtuigd.
Jacoba legde SSI uit binnen de Europese context. Meer specifiek: de context van Europese ambitie voor een Europese Identiteit met wallets. Traditioneel gezien betekent identity management dat een gebruiker interacteert met een organisatie. Deze organisatie registreert en beheert vervolgens de (digitale) identiteit van die gebruiker. Progressiever en moderner identity management houdt in dat een gebruiker interacteerd met een organisatie en dat de gebruiker zélf diens digitale identiteit beheert, opslaat en presenteert aan een organisatie. Het verschil hier is dat een organisatie geen identiteiten heeft om op te slaan, maar hiervoor afhankelijk is van de (geverifieerde) credentials die een gebruiker presenteert. Dit concept heet Self Sovereign Identity, want de gebruiker beheert en bepaalt zelf (Self Sovereign) wat er gebeurt met diens identiteit (Identity) en hoe deze wordt gebruikt.
Daarop volgde een groepsdiscussie over, in essentie, het succes of juist het falen van SSI zou bepalen. Hieronder vind je een globale opsomming en samenvatting van deze workshop. Een sleutelwoord in die zin is ‘globaal’, want deze lijst is geenszins volledig. Maar, deze sessie en de interactie die ontstond gaf een aantal interessante inzichten die we toch graag met je willen delen. Dus, hier gaan we:
Hoe SSI zou kunnen werken is waarschijnlijk verschillend per industrie. Bijvoorbeeld in geval van monopolie-industrieën vs. industrieën met sterke onderlinge concurrentie. Daarbij komt dat wanneer je begint met het uitrollen, zowel SSI/Digital oplossingen als ’traditionele’ oplossingen voor een tijdje ondersteund moeten worden. Verdere vragen die de vraag gaat Self Sovereign Identity (SSI) werken meebrengt, zoals zou de achterliggende technologie gebaseerd moeten zijn op blockchain of niet, open source ja of nee, wat voor label moet het krijgen, zijn nog onbeantwoord.
Rond het einde van de workshop kwam het belangrijke punt van timing op. Timing en doorlooptijd van het ontwikkelen van deze oplossing hangt weer enorm af van alle bovengenoemde factoren. De over het algemeen geaccepteerde timing die aan deze ontwikkeling wordt gehangen is 10 – 15 jaar. Tegen die tijd zou een goed werkende, geïntegreerde en breed beschikbare oplossing wel gerealiseerd moeten kunnen zijn.
De vraag blijft natuurlijk: hoe ontwikkelt de wereld zich in de tussentijd? De Roblox Generation is tegen die tijd (online) opgegroeid en zou zomaar een andere koers kunnen varen dan degene die zich nog een voornamelijk analoge wereld kan herinneren.
Note: deze samenvatting is geschreven door Henk Marsman en Jacoba Sieders. Geenszins kan dit als compleet of perfect worden aanschouwd, maar is bedoelt om bij te dragen aan ons gezamenlijk begrip van SSI, de oplossingen die worden ontwikkeld en de ontwikkelingen daaromheen.